PHP, en kolay kullanılan sunucu tarafı betik dillerinden biri olarak kabul edilir. Alexa sıralamasına göre en çok ziyaret edilen 10 milyon web sitesinde kullanım oranı sürekli olarak artmaktadır ve şu anda %78,9’a ulaşmıştır. PHP motorunun popülerliği, platform müşterileri tarafından da kanıtlanmıştır, çünkü iç istatistiklerimize göre her iki server'dan biri PHP üzerinde çalışmaktadır.
Ortam oluşturulurken ihtiyaç duyduğunuz motor sürümünü seçebilir ve sonrasında platformun sezgisel arayüzü aracılığıyla bunlar arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz.
Platform tarafından varsayılan olarak sağlanan iki PHP uygulama sunucusu vardır ve bu sunucular platform tarafından desteklenmektedir (örneğin sürüm güncellemeleri veya güvenlik yamaları PaaS ekibi tarafından şablonlara eklenir):
Bu sunucuların nasıl yapılandırılabileceğini ve her biri için düzenlenebilir yapılandırma dosyalarının listesini ayrıntılı olarak görmek için PHP Uygulama Sunucusu Yapılandırması belgesine bakın.
Üretim amaçlı, uygulamanız için varsayılan ortam alan adı yerine dış bir alan adı bağlayabilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağına dair özel alan adı talimatlarını takip edin.
Alan adı değiştirme özelliği sayesinde, örneğin yeni bir uygulama sürümünü dağıttığınızda, uygulamanızın son kullanıcıları herhangi bir kesinti yaşamaz. Yeni uygulama sürümünüzü bir test ortamında sahneleyebilir ve ardından birkaç tıklama ile URL'leri üretim ortamı ile değiştirebilirsiniz.
Tek bir PHP sunucusunda birden fazla alan adı kullanmak, uygulamanın kullanılabilirliğini, verimliliğini ve ölçeklenebilirliğini artırırken, ayrı instance kurma gereksinimini ortadan kaldırarak maliyetleri de düşürür.
Otomatik dikey ölçekleme, platformun, sunucunun mevcut taleplerine göre tahsis edilen kaynakların (RAM ve CPU) sayısını dinamik olarak değiştirme yeteneği ile mümkün kılınır; bu işlem için manuel müdahale gerekmez. Bu özellik, kullanılmayan kaynaklar için fazla ödeme yapmamanızı garanti eder ve yükle ilgili ayarlamaları veya mimari değişiklikleri yönetme zorunluluğunu ortadan kaldırarak zaman kazandırır.
PHP sunucunuzun otomatik kaynak tüketimini ayarlamak için ortam topolojisi sihirbazını açın ve yukarıdaki kaydırıcıyla cloudlet'lerin üst ölçekleme sınırını belirleyin (her biri 128 MiB ve 400 MHz'e eşittir):
Uygulamanız, bu sınırlar içinde çalışacak ve yük azaldığında kaynak tüketimini azaltacak, yük arttığında ise artıracaktır. Böylece yalnızca gerçekten tüketilen kaynaklar için ödeme yaparsınız. Daha fazla bilgi için lütfen otomatik dikey ölçekleme hakkındaki dokümantasyona başvurun.
Ek PHP sunucuları eklemek için sadeceOrtam Topolojisini Değiştirseçeneğine tıklayın. Ardından sihirbazda “+” düğmesine basın ve gereken sayıda örnek ekleyin.
Aynı tür sunucuların tek bir ortam katmanındaki maksimum sayısı, belirli bir barındırma sağlayıcısının ayarlarına bağlıdır (genellikle bu limit 16 düğüm olarak belirlenmiştir ve destek talebi göndererek ayarlanabilir).
Ayrıca, ekstra sunucular eklediğinizde yük dengeleme otomatik olarak etkinleşir.
Manuel yatay ölçekleme hakkında daha fazla bilgi için lütfen dokümantasyona başvurun.
Otomatik yatay ölçekleme için tetikleyici yapılandırmak üzereAyarlar > İzleme >Otomatik Yatay Ölçeklemebölümünü açın veEkleyinbutonuna basın.
Bu şekilde, ortamınızdaki belirli yığınlar ve kaynaklar (CPU, RAM, Ağ, Disk) için tetikleyicileri ayrı ayrı yapılandırabilirsiniz. Sadece ölçekleme koşullarını belirtin ve değişiklikleri uygulayın.
Otomatik yatay ölçekleme hakkında daha fazla bilgi için ilgili belgelere başvurun.
Uygulamanız için PHP oturum kümelemesini uygulamak, sticky oturumlar kullanarak ve birkaç uygulama sunucu düğümünde çalışarak yüksek erişilebilirlik ve hata toleransını büyük ölçüde artırabilir. Bu mekanizma, ortamınıza eklenmesi gereken bir Memcached düğümü tarafından sağlanır ve işlenen oturumların yedekleri için depolama alanı olarak kullanılır.
Dağıtılan uygulamanızla PHP sunucusunu ölçeklendirirken, veri senkronizasyonu sayesinde, içeriğindeki tüm yapılandırmalar ve dosyalarla tam kopyasını alırsınız.
Ayrıca, platformda otomatik ölçeklenebilir WordPress Kümesi ve Magento Kümesi önceden paketlenmiş olarak mevcuttur ve tek tıkla kurulumu sağlanarak hizmetinizin çalışabilirliğini garanti eder. Dahası, herhangi bir PHP uygulamasını bu şekilde paketleyerek kümeleme kurulumunu otomatikleştirebilirsiniz.
SSL / TLS (Güvenli Yuva Katmanı / Taşıma Katmanı Güvenliği), bir web sunucusu ile bir tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı kurmak için endüstri standardı güvenlik teknolojisidir. Bu teknoloji platform tarafından desteklenir ve iletilen tüm verilerin özel ve gizli kalmasını sağlar, yani üçüncü taraflar tarafından ele geçirilmesi mümkün olmaz.
Yaygın koruma yöntemlerinin yanı sıra, uygulamanızın güvenliği, ana PHP yapılandırma dosyası olanphp.inidosyasını özelleştirerek artırılabilir. İçerdiği varsayılan ayarların bir kısmını değiştirebilir veya uygulamanızın ihtiyaçlarına göre kendi ayarlarınızı ekleyebilirsiniz.
Belirli uygulama sunucuları için ek yapılandırma yönergeleri mevcuttur:
Uygulamanızın korunmasını sağlamak için bir başka yöntem de konteyner güvenlik duvarı özelliğini kullanmaktır. Bu özellik, platformun içinde ve dışında düğümlerin erişilebilirliğini kontrol etmenizi sağlar.